Gedeputeerde Erwin Hoogland brengt werkbezoek aan MST in kader van STREAM programma

Monday 27 May 2024
Gedeputeerde Erwin Hoogland brengt werkbezoek aan MST in kader van STREAM programma

Op vrijdag 24 mei bracht gedeputeerde Erwin Hoogland een werkbezoek aan Medisch Spectrum Twente (MST) in het kader van het pilotprogramma STREAM, waar MST een van de deelnemers in is.

Binnen het STREAM programma wordt geëxperimenteerd met het koppelen van potentiële oplossingen vanuit het MKB of startups aan uitdagingen vanuit het grootbedrijf of groter MKB op het gebied van circulariteit. De deelnemende bedrijven werken aan uiteenlopende challenges binnen dit thema. Voor MST ligt de focus op de reststromen van hard plastic. Jaarlijks wordt er aanzienlijke hoeveelheid afval geproduceerd, waarvan het merendeel momenteel wordt verbrand. Een aanzienlijk deel van dit afval bestaat uit hard plastic (PP, PET) verpakkingsmaterialen afkomstig van de Intensive Care, dat eigenlijk herbruikbaar is als grondstof. Met de STREAM-uitdaging streven ze ernaar om voor MST (en in de toekomst mogelijk ook andere ziekenhuizen) een oplossing te ontwikkelen om deze afvalstroom te transformeren tot duurzame grondstoffen voor nieuwe producten.

Als aftrap van het bezoek gaven Joyce Berger-Roelvink (bestuurslid MST), Marianne Kooistra-Jonker (Programmacoördinator duurzaamheid en inclusiviteit MST), Maarten te Nijenhuis (Projectleider MST) en Laurens van Houte (Afdelingsmanager OK MST) een presentatie over MST als organisatie en de uitdagingen waar zij tegenaan lopen. Met pakkende visuals en sprekende cijfers gaven zij de gedeputeerde een helder beeld van de problematiek en hoe ze er tot dusver al aan hebben gewerkt. Hierdoor kwamen er interessante gesprekken op gang. Vervolgens vertelden Hendrik Haaksema en Niels Palmers van Novel-T iets meer over het STREAM programma en liet business developer Martin Olde Weghuis zien om wat voor materialen het ging binnen het vraagstuk en op welke manieren dat verwerkt kon worden. 

Vervolgens splitste het gezelschap zich op in twee groepen, waarvan de ene groep naar de instensive care ging en de andere groep - onder wie de gedeputeerde - naar de OK. Op beide plekken kregen de aanwezigen te zien wat voor soort afval er geproduceerd wordt en hoe dat op dit moment wordt gescheiden. Gezien de vele vragen en grote interesse van de gedeputeerde was er geen tijd meer voor een bezoek aan het afvalplein. “Veel bedrijven zijn met circulariteit bezig, maar ze zijn niet verbonden. Goed om te zien dat die samenwerking in de regio er wel is binnen het STREAM programma. Ik hoop dat hier resultaten uitkomen die kunnen fungeren als best practice voor heel Europa,” aldus de gedeputeerde. 

OVER STREAM

STREAM is een pilot waarin potentiële oplossingen vanuit het MKB of startups worden gekoppeld aan uitdagingen vanuit het grootbedrijf of groter MKB op het gebied van circulariteit. Het programma van STREAM wordt georganiseerd door Zwinc, Kennispoort Regio Zwolle, Oost NL en Novel-T en mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Binnen het programma werken we vanuit vier kernelementen om stapsgewijs de scouting, matchmaking en begeleiding van de oplossingen vorm te geven. Deze kernelementen hebben we binnen het volledige programma onderverdeeld in vier fases: STREAM kick-off, Match making, Innovatie STREAMS en Delivery day. Momenteel bevinden de deelnemende bedrijven - PM Precisie, Fiberneering, Anders Koffie, Grolsch en MST - zich in de derde fase. 

Foto's: Eric Brinkhorst

Contact us