Creathon "Energizing the Future" brengt 4TU-studenten en bedrijven samen op The Green Box in Hengelo

Tuesday 14 May 2024
Creathon "Energizing the Future" brengt 4TU-studenten en bedrijven samen op The Green Box in Hengelo

Op 7 mei 2024 vond op The Green Box in Hengelo de Creathon "Energizing the Future" plaats, een dynamisch evenement dat studenten van de vier technische universiteiten van Nederland samenbracht om oplossingen te bedenken voor de dringende uitdagingen van de energietransitie en de opkomende watertekorten.

Creathon

In één dag werden studenten uitgedaagd om hun technische en ondernemende geesten aan te boren terwijl ze werkten aan uitdagende vraagstukken geleverd door organisaties zoals Battolyser Systems, Flowy Energy, SmartGrid, Super B, Vigor Charging en Waterschap Vechtstromen. De Creathon bood een uniek platform voor samenwerking tweedejaars studenten Advanced Technology als honours studenten van de vier technische universiteiten (4TU) in Nederland.

Het initiatief voor de Creathon ontstond een half jaar geleden, na een bevlogen gesprek tussen Kevin Rouwenhorst (Advanced Technology alumnus en Technology Expert bij Koolen Industries) en Tim Jongman, research consultant bij Novel-T. In samenwerking met 4TU werd een boeiend event opgetuigd dat studenten, academici en professionals samenbracht om te innoveren en te inspireren.

Kevin Rouwenhorst, Koolen Industries: "Negen jaar geleden was ik net als de meeste studenten van vandaag een Advanced Technology-student aan de Universiteit Twente. Het is geweldig om zoveel enthousiasme te zien voor de energietransitie bij de volgende generatie studenten."

Ondernemerschap

Na een dag hard werken aan de cases door de studenten deelde Kees Koolen, founder en CEO van Koolen Industries, zijn 10 belangrijkste lessen van 35 jaar succesvol ondernemerschap met de groep ambitieuze studenten. “Een key note met zoveel belangrijke lessen, dat we het eigenlijk 2 of 3 keer zouden moeten kunnen luisteren”, aldus Sevim Aktas, presentator van het pitch event, Advanced Technology alumnus en beleidsmaker op het gebied van energie bij de European Commission.

Tijdens de Dragons’ Den pitchten de 6 beste teams hun innovatieve ideeën aan een deskundige jury, waar naast Kees Koolen, ook Regina Nieuwmeijer van Twente Board, Elisabeth Rompa Sinke van InnoEnergy en Elham Shirazi van de Universiteit Twente onderdeel van waren. Na intense pitches en kritische vragen van de Dragons’ Den werd het team SustainaVille van de Universiteit Twente bekroond tot winnaar van de Creathon, met een prijs van 1000 euro voor hun baanbrekende oplossing om de Hasseler Es te vergroenen.

Maatschappelijke uitdagingen

Tim Jongman, Novel-T: "Ik kijk terug op een heel geslaagd evenement. Fantastisch om te zien hoe hard er is gewerkt en welke goede ideeën en bijdrages er zijn bedacht voor heel belangrijke en real life uitdagingen op het gebied van de energietransitie en water. Veel dank ook aan Kevin, en ook Gerard van The Green Box voor de organisatie en het beschikbaar stellen van de ruimtes."

Het evenement bood niet alleen een platform voor studenten om hun kwaliteiten en ondernemersvaardigheden te ontwikkelen en tonen, maar versterkte ook de banden tussen de universiteiten en het bedrijfsleven, waarbij de Twente-regio het centrum van innovatie en samenwerking werd.

Ook samenwerken met studenten?

Bekijk wat Novel-T SMART voor je kan betekenen!

 

Contact us