cases >> Fiberneering

DUURZAAM 3D PRINTEN: DE UITDAGINGEN EN OPLOSSINGEN VAN FIBERNEERING

Duurzaam 3D printen: de uitdagingen en oplossingen van Fiberneering

DUURZAAM 3D PRINTEN: DE UITDAGINGEN EN OPLOSSINGEN VAN FIBERNEERING

Fiberneering is een bedrijf uit Zwolle dat in 2015 een nieuwe 3D harsprinter ontwikkelde om grote gedetailleerde producten op een efficiënte manier te fabriceren. Unieke objecten zoals het gigantische hart dat in het kader van de campagne Zwolle Hartstad voor het provinciehuis in Zwolle staat. Welke uitdagingen en oplossingen komen zij tegen op het gebied van circulair ondernemen? Jasper Bouwmeester, oprichter van Fiberneering, vertelt over hun challenge en deelname aan het STREAM programma, waarin potentiële oplossingen vanuit het mkb worden gekoppeld aan uitdagingen op het gebied van circulariteit.

“Door het 3D printproces is onze milieu-impact al minimaal, want praktisch al het materiaal dat we er in stoppen wordt gebruikt voor het eindproduct,” zegt Jasper. “Zo hebben we weinig afval. En daarnaast proberen we ook zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken. De hars die we gebruikten voor het hart bijvoorbeeld, dat is een hars die door onze buren AOC gemaakt wordt uit hergebruikt PET.”

Kan het nog beter of schoner?

Die vraag stellen we onszelf keer op keer opnieuw. We kwamen onder andere op het idee om ons afwaswater te filteren voor hergebruik. De prints die we produceren moeten namelijk aan het einde van het proces gewassen worden. We kunnen het vele afwaswater dat nodig is een aantal keren hergebruiken, maar dan is het verzadigd. Vervolgens moeten we dus erg veel water met deze niet-giftige schoonmaakmiddelen afvoeren als chemisch afval. Dat is totaal niet duurzaam, en daarnaast ook kostbaar. Zou dat misschien anders kunnen?”

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

“Eerst hebben we zelf onderzocht wat mogelijk is. De eerste voor de hand liggende oplossing was destilleren: het water koken en zo het schoonmaakmiddel terugwinnen. Dat bleek technisch erg ingewikkeld, dus we gingen op zoek naar een andere oplossing. En zo kwamen we terecht bij de pilot STREAM. We werden gekoppeld aan Pentair X-Flow, die zich richt op slimme, duurzame oplossingen voor het filteren van afvalwater. Kunnen we met hun membraantechnologie een stap richting een schonere, efficiëntere toekomst zetten?”

En wat was de uitkomst?

“Uit de tests bleek dat het membraan oplost in ons afvalwater. Dus een puur schoonmaakmiddel krijgen we er niet voor terug. Conclusie is dat we ander materiaal voor de membranen moeten ontwikkelen, maar dat is zo complex dat het irreëel is voor onze uitdaging. Een oplossing voor onze ‘challenge’ is er dus nog niet, maar we hebben veel geleerd door de samenwerking met Pentair. Ik denk dat we allebei nieuwe inzichten hebben opgedaan door het onderzoek naar een oplossing, en ook doordat we bij elkaar een kijkje in de keuken konden nemen.”

Hoe nu verder?

“De vraag hoe we onze milieu-impact kunnen verkleinen, en in het bijzonder ons afwaswater circulair kunnen gebruiken, blijft altijd op de agenda staan. Als we iets langs zien komen dat zou kunnen werken gaan we er weer mee aan de slag. Volgens mij is dat ook de truc als je circulair wilt ondernemen: niet alles in 1 keer en snel willen oplossen, maar kleine stapjes nemen die specifiek gericht zijn op je eigen business.”

"Volgens mij is dat ook de truc als je circulair wilt ondernemen: niet alles in 1 keer en snel willen oplossen, maar kleine stapjes nemen die specifiek gericht zijn op je eigen business."

Jasper Bouwmeester

Oprichter Fiberneering

More about
Fiberneering

Fiberneering is een bedrijf uit Zwolle dat in 2015 een nieuwe 3D harsprinter ontwikkelde om grote gedetailleerde producten op een efficiënte manier te fabriceren. Unieke objecten zoals het gigantische hart dat in het kader van de campagne Zwolle Hartstad voor het provinciehuis in Zwolle staat.

Contact us