cases >> PM

CIRCULAIRE CLEANROOMS: DE TOEKOMSTVISIE VAN PM

Circulaire cleanrooms: de toekomstvisie van PM

CIRCULAIRE CLEANROOMS: DE TOEKOMSTVISIE VAN PM

PM is expert in lineaire recht geleidingen die ze inzetten in hun positioneringssystemen. Deze zijn onder andere cruciaal voor het nauwkeurig scannen en beschrijven van chips voor bijvoorbeeld televisies, auto's en telefoons. Waar staat PM wat betreft het verkleinen van hun eigen milieu-impact? Nick Jansen, de Assembly Manager van PM uit Dedemsvaart, vertelt gepassioneerd over de diversiteit en complexiteit van hun hightech business.

“Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen, ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. PM wil haar steentje bijdragen aan een groenere wereld, de tegenwoordig standaard zaken om onze milieu-impact te verlagen doen we uiteraard al.  Zo recyclen we verpakkingsmateriaal en gebruiken zonnepanelen en ledverlichting. Maar we vragen ons altijd af wat we nog meer kunnen doen,” vertelt Nick.

De energieslurper van het bedrijf

“Zo kwamen we op het energieverbruik van onze cleanrooms. Onze systemen worden getest in hoogwaardige cleanrooms, en deze hebben een aanzienlijke milieu-impact vanwege de energie die nodig is om de lucht continu te verversen en de kleinste stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Een cleanroom is dus echt een energieslurper. John Bakker van Kennispoort Zwolle bracht ons daarom in contact met het STREAM programma, waarin potentiële oplossingen vanuit het mkb worden gekoppeld aan uitdagingen op het gebied van circulariteit.”

Twee challenges in één

“Op dit moment wordt onderzocht of we bijvoorbeeld op niet-operationele momenten het energieverbruik kunnen verlagen. We hebben nu alleen een aan en uit knop op het ventilatiesysteem, dus vol vermogen of helemaal niets. Als we op niet-operationele momenten het systeem minder hard kunnen laten werken, levert dat een flinke energie- en kostenbesparing op. Een tweede potentiële challenge is circulariteit in het bouwen van een cleanroom. Hoe kan een ontwerp met circulair materiaal leiden tot een lagere milieu-impact van de cleanroom, maar met behoud van kwaliteit en functionaliteit? We onderzoeken dat aan de hand van Het Nieuwe Normaal, een nieuwe eenduidig taal voor circulair bouwen.”

Nieuwe invalshoeken

"Het belangrijkste in circulair ondernemen is dat je je ervan bewust bent dat het ook anders kan, helemaal met de tegenwoordig op de markt beschikbare innovatieve oplossingen. Door na te denken over de manier van bouwen en energieverbruik kan de milieu-impact van je bedrijf aanzienlijk verminderd worden. Ook al loopt het onderzoek naar oplossing voor onze challenge nog, we hebben al veel nieuwe kennis opgedaan. Het project heeft nieuwe invalshoeken geopend voor toekomstige initiatieven.”

"Het belangrijkste in circulair ondernemen is dat je je ervan bewust bent dat het ook anders kan."

Nick Jansen

Assembly manager PM

More about
PM

PM is expert in lineaire recht geleidingen die ze inzetten in hun positioneringssystemen. Deze zijn onder andere cruciaal voor het nauwkeurig scannen en beschrijven van chips voor bijvoorbeeld televisies, auto's en telefoons.

Contact us