cases >> Almelose Brush Industrie (ABI)

VERBETERING VAN DE VOORCALCULATIE-METHODIEK DANKZIJ STUDENTEN.

Verbetering van de voorcalculatie-methodiek dankzij studenten.

VERBETERING VAN DE VOORCALCULATIE-METHODIEK DANKZIJ STUDENTEN.

Almelose Brush Industrie (ABI) is producent en leverancier van toegangsmatten en technische borstels. Een vierkoppig studenten-onderzoeksteam van Technische Bedrijfskunde – Rens van Baar, Bart Oerbekke, Denis Huskic en Jens Welles – bracht de voorcalculatie-methodiek van ABI tot een hoger level. ‘We gaan de bevindingen direct implementeren,’ zegt directeur Henk Slettenhaar. “Ze hebben innoverend vermogen getoond.”

Technische borstels worden ingezet in veel industriële sectoren zoals voeding, landbouw en industrie. ABI, opgericht in 1910, heeft meer dan 100 jaar ervaring op dit gebied. In Nederland werken 35 fte vast voor ABI dat ook vestigingen heeft in Dubai en Polen. Kostencalculaties waren tot voor kort gebaseerd op resultaten van eerdere projecten, zegt directeur Henk Slettenhaar. “Een accurate voorcalculatie wordt al snel onoverzichtelijk,” zegt hij. “Als je in ons productieproces duikt, dan zie je dat. Een oneindig aantal variabelen is van invloed: zelfs variabelen op variabelen.” Door het werk van de studenten heeft ABI nu een methodiek binnen handbereik waarin de tijdsbesteding voor voorcalculaties binnen de perken blijft, en de kans op fouten relatief laag is.

Een omvangrijke opgave

Bij het produceren van technisch geavanceerde borstels spelen veel variabelen mee die allemaal samenhangen: inkoop van materialen, technische en productietechnische variabelen.
Dat komt door de grote variatie in stanspatronen, verschillende materiaalkeuzes en diktes, alsook keuzes voor productiemachines en -methoden. Essentieel zijn bijvoorbeeld de stop-gat groottes waar de borstelvezels in worden geklemd, en de diverse diameters van de borstels. “Onze centrale vraag was om al deze variabelen in kaart te brengen. En om een tool te ontwikkelen die laat zien hoe al deze variabelen meewegen in de kostprijs. Een complexe en enorm omvangrijke opgave.

“We hebben veel samengewerkt met de operators en medewerkers van ABI. Op de werkvloer hebben we met hen veel metingen gedaan om de tool te valideren.” – Rens van Baar, Bart Oerbekke, Denis Huskic, Jens Welles

Voorkeur voor UT studenten

Dit vraagstuk kon maar door een bepaald soort persoon opgelost worden: UT studenten. “We dachten: de expertise van universitaire studenten is nodig om deze problematiek te kunnen doorgronden. Bovendien wilden we echt vanuit een nulpunt beginnen, zonder invloed van ons als bedrijf. Daarvoor was out of de box denken een vereiste. Dat kunnen de UT-studenten leveren, dachten we. En dat is gebleken.” Het was dan ook aantrekkelijk om met deze jonge onderzoekers te werken in dit project. “Het zijn jonge, dynamische studenten die prettig met ons samenwerken. Direct werd er een plan van aanpak gemaakt. Het analytische vermogen van de studenten is verbazingwekkend. Het valt niet mee om deze opdracht stap voor stap te finetunen.”

Vertrouwen in de samenwerking

Door de grondigheid en het pragmatische denken, had ABI al snel vertrouwen in deze groep. “We hebben ze de vrijheid gegeven die nodig is om tot een goed resultaat te kunnen komen.
De skills van de studenten waren uitmuntend. Het viertal werkte goed samen en had een goede taakverdeling. Hun methode van analytisch denken leidde tot een tool die voor ons werkbaar is. We zijn als bedrijf meteen begonnen om de tool te implementeren. Wij zijn enorm gecharmeerd van dit specifieke team. Maar ook in het algemeen van studenten op dit niveau en met deze achtergrond van studie. Het heeft ons de ogen geopend hoe jonge mensen innoverend kunnen zijn, en ons kunnen leiden om samen out of de box te denken. Vele nieuwe ideeën zijn er al, of kunnen nog besproken worden.” Ook de samenwerking met de UT verliep goed. “Vragen die wij hadden werden vlot beantwoord. Ik heb het erg op prijs gesteld dat we een bezoek kregen van UT-docent Tim Jongman.”

De volgende stap

“We gaan de tool inzetten en misschien uitbreiden naar andere velden binnen onze productie. Daarbij houden we graag contact met de studenten. Wie weet ligt er een vervolgopdracht. Of zelfs een aantrekkelijke baan in het verschiet bij ons mooie dynamische bedrijf.” Ook de studenten kijken tevreden terug op de opdracht. “Door deze opdracht zijn we enthousiast geworden voor het Twentse MKB. We hebben een concreet en werkend product opgeleverd. Dat sprak ons erg aan.”

"We zijn als bedrijf meteen begonnen om de tool te implementeren."

Henk Slettenhaar

Directeur ABI

More about
Almelose Brush Industrie (ABI)

Almelose Brush Industrie (ABI) is producent en leverancier van toegangsmatten en technische borstels. Een vierkoppig studenten-onderzoeksteam van Technische Bedrijfskunde – Rens van Baar, Bart Oerbekke, Denis Huskic en Jens Welles – bracht de voorcalculatie-methodiek van ABI tot een hoger level. ‘We gaan de bevindingen direct implementeren,’ zegt directeur Henk Slettenhaar. “Ze hebben innoverend vermogen getoond.”

Contact us