Start Surface Technology project DNL-HIT 

Het eerste Nederlands-Duitse Fieldlab initiatief, INTERREG project HIT is van start gegaan. Het project, mede ontwikkeld door Oost NL, omvat een gezamenlijke investering van 11 miljoen euro door 15 partners in de ontwikkeling van coating producten. Dit is één van de grootste INTERREG 5a projecten, mogelijk gemaakt door de betrokken regio's Noordrijn-Westfalen, Overijssel, Gelderland, Limburg en het ministerie van EZ.

Digitalisering 

Kern van het project is de digitalisering van het verf-ontwikkelproces van mkb-ondernemers door middel van een shared facility robot systeem. 

INTERREG 

Het INTERREG 5a project DNL-HIT is op 28 juni officieel van start gegaan, tegelijk met het gelijknamige centrum in het Duitse Krefeld. HIT staat voor High-troughput Innovation Technology. 

Industrie 4.0 

Bij de digitalisering van het verf-ontwikkelproces van MKB's door middel van een shared facility robot systeem worden de standaarden van Industrie 4.0 overgedragen van grote bedrijven zoals Bosch en DSM, naar het Nederlandse en Duitse MKB. Dit vraagt om een volledig nieuwe manier van formuleren, met gebruik making van robotica, design of experiments, Internet of Things en Big Data. De technologie staat ter beschikking voor de ontwikkeling van grondstof efficiënte, uitstoot arme, biobased producten. De werkpakketten richten zich naast coatings op adhesives en modificatie van 3Dprint oppervlakken. Hiermee sluit het aan op lopende Surface Technology projecten zoals S2M. 

Ontwikkeld door Oost NL 

Het project is aan Nederlandse zijde ontwikkeld door Oost NL, vanuit het Oost Nederlandse Smart Industry programma BOOST, in nauwe samenwerking met DSM en Polymer Science Park te Zwolle. Het is het eerste Nederlands-Duitse Fieldlab initiatief. 

Open voor het mkb 

De projectduur is vier jaar en staat open voor mkb-bedrijven om toe te treden. 

Heb je een innovatievraag?

Vraag onze specialisten