Bespaar kostbare notenpasta’s door slimmer schoonmaak procedé

Bij het wisselen van batches tijdens het persen gaan wekelijks 80 – 100 kilogram kostbare en smakelijke notenpasta’s verloren. Ontwerp jij een innovatieve schoonmaakprocedure, en/of bedenk je nieuwe waarde voor de omschakelproducten?

background-image

ACHTERGROND

Horizon Natuurvoeding produceert sinds 1978 biologische notenpasta’s in eigen fabriek. Bij het wisselen tussen de verschillende producties wordt een balletje door de productielijn geduwd dat het restant oude pasta eruit drukt. 
Voor enkele minuten ontstaat hierbij een mengproduct, bijvoorbeeld pompoen-pinda. Deze is van een ondefinieerbare mengeling, van oude en nieuwe productie. Het product wordt in emmers opgevangen. 
Per week gaat het om zo’n 80 tot 100 kilogram kostbaar en smakelijk restproduct, bij reinigingen van de productielijnen. Dit is onverkoopbaar vanwege de te onnauwkeurig te specificeren samenstelling.
   

VRAAGSTELLING

Ben jij een studentonderzoeker die graag nadenkt over duurzame en praktisch toepasbare oplossingen? Horizon Natuurvoeding staat te popelen om jouw ideeën en inzichten om te zetten in een verbeterde productie.
We zien voor ons dat je de huidige productielijn en manier van werken grondig analyseert, in samenspraak met de werknemers bij Horizon Natuurvoeding. Met input vanuit wetenschappelijke literatuur, en inspirerende processen en producten vanuit de markt, maak je ontwerpvoorstellen voor verbetering. 
Doel is om met slimme interventies in de productielijn tot een innovatieve manier van productie-omschakeling, -reiniging en nabewerking te komen. De hoeveelheid restproduct wordt daarbij geminimaliseerd. Ook lijkt het aantrekkelijk om ideeën te ontwikkelen om de restproducten nader te verwerken, of op andere wijze waarde te geven. 

 

EXPERTISE

Deze opdracht is geschikt voor een bachelor-student Mechanical Engineering. Ook andere studenten die belangstelling hebben voor deze opdracht (b.v. als afstudeer-, stage of studieopdracht) kunnen graag reageren. 
 

Beschikbaarheid

Zo snel mogelijk

Contactpersonen

Voor vragen kunt U altijd terecht bij een van onze contactpersonen

Make an appointment
Egbert van Hattem

Research consultant

Egbert van Hattem

Neem contact met ons op